7 اصل UX(تجربه كاربري) برای ساخت محصولات قدرتمند
ما روزانه زمان زیادی را به صورت آنلاین صرف خواندن اخبار، مرور وب سایت ها و استفاده از برنامه های وب می کنیم. در بعضی موارد، این زمان صرف شده، بهترین تجربه ممکن را فراهم نمی کند. همه اینها به دلیل طراحی ضعیفی است که تجربه کاربری را در نظر نگرفته است. به عنوان یک شخص ثالث به راحتی می توان از دور متوجه این اشتباهات شد، اما اگر خود شما در حال طراحی یک پروژه باشید موضوع کمی پیچیده تر می شود.
به عنوان طراح، وظیفه ما طراحی یک تجربه عالی برای کاربر است؛ و این کار خیلی آسان نمی باشد.
در اين مقاله از مجموعه مقالات آموزش تجربه كاربري از مرجع آموزش طراحي UI و آموزش UX فارسي برخی از بهترین اصول طراحی UX(تجربه كاربري) برای پروژه های طراحی وب ارائه شده است.
طراحی باید بر روی تجربه کاربري متمرکز شود.
ایجاد یک تجربه به یادماندنی از مطالب موجود در وب سایت مهمتر است. کاربران غالباً داده ها و نکات برجسته مطالب را فراموش می کنند، اما همیشه احساسی که به آنها منتقل شده است را به یاد خواهند داشت. این شیوه در تبلیغات تاثیر گذار است، پس چرا در ایجاد محتوای وب از آن استفاده نکنیم؟
گرافیک، چیدمان، متن و عناصر تعاملی میبایست با یکدیگر همکاری داشته، تا در کنار ارائه اطلاعات، بتوانند برای کاربر یک تجربه ایجاد کنند. طراحی UX یک بخش مهم در اپلیکیشن و وب است.
متفاوت و برجسته کردن صفحه محصول شما، در میان تعداد بسیار زیاد وب سایت ها و اطلاعات مختلف در اینترنت امری ضروری است. وب سایت های مدرن دارای ویژگی های بصری و تعاملی مختلفی بوده تا بتوانند واکنش های عاطفی بیشتری ایجاد کنند؛ این کار نهایتا به آنها کمک می کند تا در این دنیای به شدت رقابتی متمایز باشند.
کاربران وب سایت ها را نمی خوانند، بلکه آن را مرور می کنند.
قابلیت مرور در وب سایت امری ضروری است، چراکه افراد وب سایت را نمی خوانند، بلکه آن را مرور می کنند. استفاده از اینفوگرافیک و تصاویر به روشی تبدیل شده است که میتوان به کمک آن دستورالعمل ها یا داده ها را بهتر منتقل کرد.
ایجاد قابلیت مرور در صفحه برای مخاطبان شما جذاب خواهد بود. اکثر کاربران مطالب را مرور کرده و پس از آنکه موردی توجه آنها را به خود جلب کرد، برای کسب اطلاعات بیشتر، آن را مطالعه خواهند کرد.
کاربران خواهان وضوح و سادگی هستند.
در کسری از ثانیه، کاربران طراحی یک سایت را ارزیابی می کنند، بنابراین باید تصمیم بگیرید که تمایل دارید کاربران شما چه کاری را انجام دهند و آن را به شکل واضح و نمایان به نمایش بگذارید. پیدا کردن دکمه های عملکردی را دشوار نکنید. تمرکز بصری را به جای گروهی از دکمه های موجود در صفحه اصلی، بر روی دکمه اصلی حفظ کنید.
به طور مداوم به بررسی کارهایی بپردازید که استفاده از اپلیکیشن یا سایت شما را آسان تر می کند. بخشی از فرایند طراحی، قابلیت استفاده بالای سایت برای اکثریت کاربران، و در صورت لزوم پنهان و و قابل اکتشاف بودن قابلیت های اضافی است؛ به شکلی که همه به شکل یکجا نمایش داده نشوند.
همچنین استفاده از یک طراحی واضح و منسجم برای کاربران ساده تر است؛ در این حالت هنگام استفاده مجدد از رنگ ها، رفتارها و عناصر زیبایی شناسی کاربران می دانند چه انتظاری داشته باشند، و نیاز به اکتشاف رابط کاربری(UI) کاهش می یابد. هنگامی که کاربران با برخی از جنبه های طراحی آشنا باشند، روند کار واضح تر و استفاده از آن آسان تر می شود. مثلا وقتی از رنگ سبز برای عملکردهای مالی استفاده کنید کاربر به مرور بین رنگ سبز و عملکردهای مالی ارتباط برقرار خواهد کرد.
عناصر طراحی رایج را تغییر ندهید.
برخی از المان ها در طراحی UI(رابط كاربري) در عموم طراحی ها مشترک هستند، مثلا شکل فرم ها، برخی دکمه ها، باکس جستجو و … . باتوجه به اینکه کاربران با این المان ها در وبسایت ها و اپلیکیشن های مختلف ارتباط برقرار کرده اند سعی کنید وقت خود را صرف به خرج دادن خلاقیت و تغییر این المان ها نکنید تا کاربر را درگیر کشف المان های رابط کاربری خود نکنید. تغییر این المان ها باعث می شود تا کاربران برای فهم و درک رابط کاربری شما با مشکل روبرو شوند. یک رابط کاربری(UI) آشنا که در آن موارد استاندارد مانند لینک ها به شکل همان لینک بوده و مکان ورود به سیستم در بالا سمت راست قرار دارد، یک رابط کاربری مناسب است. نیازی به جابجایی این مؤلفه های استاندارد وجود ندارد.
خلاقیت در تغییر الگوهای استاندارد، می تواند باعث مشکل شدن کار با رابط کاربری شما شده و قابلیت استفاده را نیز کاهش می دهد. اگرچه ممکن است تصور کنید نوآوری جذاب است، انجام این حرکت می تواند نویگیشن را برای کاربران سخت تر کرده و شما در نهایت به مشکل بر بخورید. باید بین خلاقیت و قابلیت استفاده از محصول تعادل بر قرار باشد.
در مورد URL ها، دکمه ها و مکان نویگیشن باید قبل از طراحی بر روی قابلیت استفاده تمرکز شود. بهترین کار این است که ابتدا بر روی طرح بندی این موارد تمرکز کرده و پس از جایگذاری مناسب آنها، عناصر خلاقانه را در طراحی خود اضافه کنید.
مخاطب خود را بشناسید.
شما باید قبل از ایجاد هر وب سایت یا اپلیکیشنی، مخاطبان خود را به خوبی بشناسید. درک چگونگی بهترین شیوه طراحی رابط کاربری از همین شناخت حاصل می شود.
هنگامی که تصویر ذهنی واضحی از مخاطبان وب سایت یا برنامه خود داشته باشید، می توانید به نیازها و خواسته های آنها پی برده و محصول کاملی را ایجاد کنید که خواسته های آنها را برآورده سازد. رقیبان شما برخی از روش های انجام این کار را به شما نشان خواهند داد. به رنگ ها، طرح ها، سبک و ویژگی های مورد استفاده توسط رقبای خود توجه کنید.
هنگامی که شما از سبک ها و طرح هایی استفاده کنید که مخاطب شما از قبل از آنها راضی است، به راحتی با سایت شما کار خواهند کرد. سپس می توانید با در نظر گرفتن احتیاجات آنها، با کمک گرفتن از ایده های خاص خود، سایتتان را از دیگران متمایز کنید.
پس از شناسایی مخاطبان، توجه به بازخورد عملکردی کاربران نهایی، بسیار ارزشمند است، به یاد داشته باشید که بازخورد آنها را در طراحی خود بگنجانید.
سلسله مراتب بصری را در طراحی اعمال کنید.
هنگام قرار دادن مهمترین عناصر در رابط کاربری، آنها را برجسته کنید تا کاربران روی آنها متمرکز شوند. در طراحی، روش های زیادی برای برجسته کردن عناصر وجود دارد، اما مؤثرترین آنها این است که این عناصر را به قدری بزرگ کنیم که از هر چیز دیگری در صفحه بزرگ تر باشند.
در صورتی که مایلید در خصوص مقوله سلسله مراتب بصری بیشتر بدانید، مقاله سلسله مراتب بصری در طراحی UI را بخوانید.
ویژگی های تجربه کاربری در محصول وجود داشته باشد.
به گفته وبسایت Usability.gov یک محصول دارای تجربه کاربری(UX) مناسب باید 6 ویژگی زیر را داشته باشد:
- مفید: محتوای محصول میبایست اصیل بوده و نیاز کاربر را برآورده سازد.
- قابل استفاده: یافتن محصول ساده باشد.
- مطلوب: عناصر طراحی باعث ایجاد احساسات در کاربر شود.
- دست یافتنی: محتوا در داخل و خارج از سایت قابل ردیابی و نویگیشن باشد.
- در دسترس: محتوا برای افراد دارای معلولیت یا نیازهای خاص در دسترس باشد.
- موثق: کاربران بتوانند به آنچه که به آنها می گویید اعتقاد و اعتماد داشته باشند.
مکاتب فکری دیگری نیز در رابطه با ویژگی UX نظراتی ارایه داده اند. در اینجا موارد مرتبط دیگری در رابطه با ایجاد UX(تجربه كاربري) ذکر شده است. یک رابط کاربری کاربرمحور باید:
- وابسته به زمینه باشد: حتماً مکان هایی را که کاربر در مسیر خود در رابط کاربری، در آن قرار دارد را مشخص کنید.
- انسانی باشد: تعامل انسانی قابل اعتماد، شفاف و قابل دسترس بر تعامل ماشینی ترجیح داده می شود.
- کشف شدنی باشد: مطمئن شوید که کاربران بتوانند در اولین بازدید خود، وظایف خود را انجام دهند.
- قابلیت یادگرفتن داشته باشد: مطمئن شوید که تعامل با محصول آسان بوده و حرکت در آن یکپارچه است. مطمئن شوید که در بازدیدهای بعدی کاربران خواهند توانست اهداف خود را تحقق بخشند.
- کارآمد باشد: آیا کاربران در بازدیدهای مکرر می توانند کارهای تکراری را به سرعت و به راحتی انجام دهند؟
- لذت بخش باشد: مطمئن شوید که محصول شما کاربران را به وجد می آورد تا در نتیجه بتوانند با آن ارتباط عاطفی برقرار کنند.
- مجری باشد: مطمئن شوید که سیستم در زمان تعامل کاربران با آن عملکرد خوبی دارد.
نتیجه
کاربران باید با تجربه استفاده از محصول شما ارتباط عاطفی برقرار کنند. اگر به جای خلق یک تجربه تنها یک رابط کاربری ایجاد کرده اید، شانس خود در کسب موارد ذکر شده برای موفقیت محصول خود را محدود کرده اید.
نویگیشن ساده، سهولت در استفاده و استفاده از رنگ ها و فونت های مناسب مخاطبان، از ویژگی های اساسی رابط کاربری است. استفاده از بازخورد کاربران نهایی را در کنار ایجاد یک طراحی منسجم، فراموش نکنید.
درباره مرجع UIوUX فارسی
هدف ما از راه اندازی مرجع UI و UX فارسی اینه که بتونیم باهم و کنارهم بیشتر و آسونتر یاد بگیریم و وب ایران رو زیباتر بسازیم.
نوشته های بیشتر از مرجع UIوUX فارسی
دیدگاهتان را بنویسید